oči, zrak a slunce...

myšlenky...

...člověk je živou fotobuňkou, která přijímá energii ze slunečního svitu.

...světlo má zásadní vliv na vše živé (nejen na Zemi), vnímáme ho očima, jejichž dalšími úkoly je vidět i za tuto realitu.

Lékař léčí, příroda uzdravuje“


Známé rčení, které jsem poprvé četl jako dítě v čekárně u doktorky. Cítím, že sem spadá také slunce, které uzdravuje.

Dnešní in-spirace mě navedla ke světlu, k brýlím a bytostné potřebě se světlem nabíjet, doslova oživovat.


historky...

Heliopolis, tedy město slunce v Řecku, je proslulé svými léčebnými chrámy, ve kterých se sluneční světelné spektrum rozděluje na konkrétní barvy a ty se užívají na určitý neduh.

Na konci 18. století badatel zapsal, že lidé zavřeni po dlouhou dobu v temném žaláři jsou bledí, ochablí, apatičtí, bez životní energie… a většinou na to (jejich těla) umřou. Toliko zjištění o světle z uplynulých časů.


Jak by ses cítil, kdyby každý den byl zamračený a bez sluníčka? Nebo kdybyste žili v zemi, kde každý rok je po několik měsíců tma? A což kdybyste byli nuceni strávit většinu života doma? A není to vlastně totéž, co většina lidí dělá a považuje za normální již od samého dětství? A není to náhodou právě důvod, proč mají lidé, kteří pracují uvnitř (v kancelářích apod.) často nadváhu, jsou bledí a chybí jim životní energie?

V Čechách je "až" 60 slunečných dnů za rok, samozřejmě s přihlédnutím, že je nebo pokropené jakousi "hmotou" z letadel (pro naše dobro, abychom se nespálili od sluníčka :-))). Krásná pohádka.


přínosy slunečního světla...

Veškerá energie, kterou přijímáme, je nějakým způsobem spolutvořena sluncem.

Vyzkoumali jsme, že se sluneční energie nahromadí v rostlinách, které jsou následně konzumovány zvířaty i lidmi.

Naše těla jsou živena přímo slunečním světlem a nepřímo potravou, vodou a dýcháním vzduchu, tedy složkami napěchovanými fotonovými paprsky, solárním světlem. Tuto sluneční energii nám rozvádí po těle a do buněk kapiláry a buňky zase z ní tvoří energii pro náš "menší" systém.

Ano, dá se žít jenom z tohoto zdroje a ze zdrojů kosmu a Zemských energií. Chce to ovšem nějakou „průpravičku“, trochu vyvinutější těla a je to. Ale zatím v naší „vibrační skupině“ lidstva to vypadá ještě aspoň párkrát denně nějaký ten list slupnout. No, někteří stále ještě slupávají celý zvěřinec. Zřejmě je tam ještě více fotonové energie:-) Zkrátka konzumujeme světlo ve formě bifteku či buřta ?

Možná :-)


Světlo ze slunce nám dodává energii pro metabolické a fyziologické procesy, a významně ovlivňuje náladu, a působí také na naše tělo jako fyzické cvičení. To znamená, že příjem sluneční energie zlepšuje fyzickou kondici. Samozřejmě není náhražkou chůze, cvičení apod.



TMA JE NA ODPOČINEK, REGENERACI (Yin)

SVĚTLO NA STIMULACI, ENERGII, VÝŽIVU (Yang)

...jak prosté…

ale...

opakované vystavování slunci vede ke snížení klidové tepové frekvence, krevního tlaku, dechové frekvence, krevního cukru, stejně tak kyseliny mléčné v krvi, a naopak zvyšuje příliv energie, síly, výdrže, odolnosti vůči stresu a schopnost krve vázat kyslík. Dá se říci, že se takto posiluje reakce pod vlivem parasympatické větve nervového systému. Regenerace. Tedy podobné reakce jako je klid, tma. Je „vidět“, že světlo na nás působí oběma směry – stimulace/regenerace.


Jak dopadá světlo na lidské tělo, může měnit základní biologické funkce, které jsou účastny procesu výroby pohonných látek pro tělo, látek, které nám dodávají životní sílu.

Světlo a jeho spektra (barvy) hrají významnou roli v tom, jak efektivně enzymy řídí aktivity v těle. Některé barvy dokáží stimulovat enzymy v těle až k účinnosti 5x vyšší, jiné barvy zvyšují rychlost enzymatických reakcí, spouští či vypínají určité enzymy a ovlivňují průnik některých látek membránou buňky.

Mnohé enzymy a hormony, které napomáhají při zpracování této energie, jsou zbarvené a velmi citlivé na světlo. A jsou-li stimulovány vybranými barvami světelného spektra, často projdou molekulární změnou, která vyvolá i změnu jejich barvy. Tyto změny značně ovlivňují účinnost těchto našich „transformátorů dějů“ a způsobují dynamické reakce uvnitř těla.


PŘES DEN POTŘEBUJU HOJNĚ PLNOSPEKTRÁLNÍHO SVĚTLA ZE SLUNCE, ABY TĚLO VYTVÁŘELO DOSTATEK SEROTONINU - HORMONU DOBRÉ NÁLADY, OPTIMISMU, VYSOKÉ VITALITY A ENERGIE. NEJLÉPE TOTO ZÍSKÁVÁME VE SVISLÉ POLOZE.


V NOCI POTŘEBUJU ABSOLUTNÍ TMU, ABY TĚLO VYTVÁŘELO DOSTATEK MELATONINU - HORMONU, KTERÝ UMOŽŇUJE REGENEROVAT A ZÍSKÁVAT Z NOČNÍHO OBDOBÍ, KDY MÁME BÝT VODOROVNĚ.

A KDYŽ SE BUŇKY VYKOUPOU V MELATONINOVÉ LÁZNI ZA NOCI, TAK RÁNO ZASE PROUDÍ TĚLEM VÍCE SEROTONINU.


Není třeba ponocovat, není třeba pak brát doplňky na povzbuzování..

pozoruj světlo



pozoruj tmu




tvoje pocity ???


Určité barvy jsou projevem, ukazatelem čili indikátorem molekulární struktury nějaké hmoty. Tady vidíme obdobu diagnostiky tradiční čínské medicíny: „seš takový zelený, to není výraz zdraví“… “seš červenej jak vařenej rak“… „je to taková bledule“.

Ztrácíme svou přirozenou barvu, jsme-li nemocni, či jak nám stud, nejistota, tréma obarví tváře červeně. Nebo strach odbarví do bělo-šeda.


Barva rovněž dokáže indikovat úroveň života člověka či stav vědomí. Světlo mě nejen ovlivňuje, ale dokonce stav mého vědomí určuje, jak světlo využiju.


STAV MYSLI MĚNÍ NAŠI SCHOPNOST PŘIJÍMAT, VYUŽÍT A VYDÁVAT SVĚTLO


Při nemoci nebo spíš již nějakou dobu před manifestací příznaků (již tam je příčina akutního projevu těla). Aura takové bytosti je „zplihlá“, nemá „sílu“, má trhliny – proto je celek v chaosu a je snadno proniknutelný, napadnutelný…


Pohnutky...

Má-li barva a světlo na nás tak obrovský dopad, jaký asi může být dopad toho, že prožíváme náš život pod světlem, které je tak odlišné od toho slunečního? Například v brýlích nebo pod umělým osvětlením s nevhodným spektrem barev.

Autu dodáváme běžný levný benzín nebo benzín prvotřídní vysokooktanový! Měníme vzduchový filtr nebo necháme motor dusit? Měníme olej v motoru a převodovce nebo čekáme až špony odřou válce natolik, že bude nutné GO motoru?


A proč nosíme brýle proti světlu, slunci, ozáření, proč, proč ???

Jednoznačně móda. Nějaká vipka-pipka na sebe potřebuje upozornit, tak ji její impresário nechá vyrobit imidž, kam samozřejmě patří skvělé neprůhledné brýle zvenku nejlépe modré či červené :-)

Je tedy jasné, že tuto zhovadilost po protáhnutí světem médií začne opakovat mnoho fanoušků. Pak už i těch, kteří „tuto velmi důležitou osobu“ vůbec neznají.

Ale už se to nosí, je to in-, kůl a trendy.


A takhle se s tím filtrem na očích stádečko i fotí, aby bylo in-. Nebo také je to bezpečné - nejsou tolik vidět emoce a duše. Můžeme se fotit bez líčení…. Možná?


Podle vykopávek a vyobrazení používá lidstvo brýle již 700 let. Jestli je to skutečné, kdo ví, že?

V Číně kolem 12. století používali soudci destičky ze záhnědy (tmavé odrůdy křemene) kvůli zakrytí výrazu své tváře. O 3 století později se takové škrabošky objevují v Evropě.

Eskymáci nosí před očima stínítka z kusu kosti, dřeva nebo kůry s úzkými štěrbinami jako ochranu před ostrými slunečními paprsků odráženými od sněhu. Tedy jakási předzvěst polarizačních brýlí, které mají sloužit na ochranu před vodorovným světlem odrazů od sněhu, mokré vozovky, vodní plochy, karosérií aut či jejich skel.





Perla statistik: na území Čech a Moravy nosí dioptrické brýle více než polovina obyvatel nad 15 let. To je docela soda, co říkáš? Ale to jsem odbočil k tématu zraku, o kterém se vypíšu jindy:-)


Zpět k anti-světelným brýlím…

Opakované nebezpečí v Argentině, kde ovce hromadně slepnou ze Slunce, jsou pro veřejnost jedním ze strašáků, aby se vydělalo dostatek „rýže“. Stačí se podívat do vyhledače na netu, kolik „zájmových skupin“ se věnuje měření, prodeji a výrobě brýlí. Jistě více než výživových poradců nebo akupunkturistů. Pak je ještě odbornější složka – naši operatéři, kteří naše oči umějí skutečně skvostně opravit.

S touhle módou je spojena agenda strachu, která stále vytváří hrůzy v médiích o strašlivých účincích světla a zvláště slunečního na náš zrak. Je totiž „velmi nebezpečné“ chodit bez brýlí (komu bychom je tak pak prodávali, že). A pak se na zimních, jarních či letních ulicích (v podstatě celoročně) přesunují stáda „oslepených ovcí“ „zákeřným slunečním svitem shora a zepředu“ (na rozdíl od těch argentinských si tyhle zhoršují zrak skutečně). Sotva vyleze na 2 dny v měsíci slunce z nekonečných umělých mračen, tak tihle borci už se schovávají, aby „neoslepli“.


A tím PŘICHÁZEJÍ O PODSTATNÉ SLOŽKY SLUNEČNÍHO SVITU, KTERÝ VYŽIVUJE CELÝ ORGANISMUS, DODÁVÁ MU ENERGII A ZÁSADNĚ OVLIVŇUJE BUNĚČNÝ METABOLISMUS.

PŘICHÁZÍ O MOŽNOST TVORBY VITAMÍNU D3, KTERÝ DO SEBE LÁDUJÍ V KAPSLÍCH.

BLOKUJÍ SI PŘÍVOD SVĚTLA DO ŠIŠINKY, DO CENTRÁLNÍHO NERVOVÉHO SYSTÉMU, NAPÁJENÍ FOTONOVÝMI PAPRSKY KOLABUJE A OBJEVUJE SE ÚNAVA, DEPRESE, ROZHOZENÝ SPÁNKOVÝ CYKLUS, ROZHOZENÝ ŽENSKÝ CYKLUS, NERVOZITA, VZTEKY, PLÁČE, SNÍŽENÁ POZORNOST A VÝKONNOST, TŘEBA PŘI ŘÍZENÍ AUT.


A když to pak podpoří nějakou „spolehlivou rekreační drogou“ (kafe, tabák, špiritus, marjána, extáze, pervitýnek, kokáček…), tak je zaděláno.


...jsou bledí, ochablí, apatičtí, bez životní energie…

a to už jsme na začátku povídání :-)


pár poznámek...otázek...

- chceš být in- nebo raději vnímat celou krásu světa svýma očima ?

- stydíš se ukázat svoje oči, emoce, klid mysli či naopak stres ?

- cítíš se unavený, obzvlášť na jaře a přesto, jak otevřeš dveře, tak si nasazuješ brýle proti, proti čemu ?

- zhoršuje se ti vidění ?

- máš rozhozený spánkový cyklus ?

- co zhoršená nálada, jako kdybys měl temný den ?

- věříš tomu, že slunce a světlo tě zabíjí, že oslepneš ?

- je ti tak všechno jedno, cítíš, že je svět takový fádní, šedý, tmavý ?

- seš bledule ? cítíš se vysátý/á ?

- co měsíčky, jak ti chodí ?

- nechuť do života ?


Ještě stále nosíš tmavé brýle ??? 

A jak to dělám, když je skutečně nesnesitelná světelnost, třeba na sněhu, u moře, na horách, ve městě, kde je mnoho skleněných a bílých ploch, někdy i u pc... ?


Používám DĚROVANÉ BRÝLE.

Je to pouhý plast s vyvrtanými šestihrannými otvůrky. Zostřuje vidění, kdo má dioptrické brýle nebo horší zrak, tak je udiven, že najednou čte normálně malá písmenka. Snižuje oslnění velkým množstvím světla. Je dobré s nimi zpočátku trénovat jen několikrát denně třeba 5-10 minut. Pak postupně prodlužovat.

U nás tato jednoduchá pomůcka není skladem, můžu ji objednat od dobrého dodavatele. můžeš si ji však sehnat i jinde.




Přeju světlý, nejlépe slunný a zaostřený den







jsh