Pět živlů v TČM - dnes o DŘEVU


Proč ale Dřevo ?

Taoistický koncept vznikl jednoznačně pozorováním okolí - přírodních cyklů, větrů, horka, zimy, sucha či vlhka. Obdobně i hvězd či zvířat (je to takový medvěd, chytrá jak opice, mlsná koza, je jako drak...). Je pravděpodobné, že informace lidé od pradávna dostávali jinými kanály, než jen opisováním předloh jako je to v našem školském systému, že ?


Aby koncept mohl být konceptem, začalo porovnávání člověka s okolními vlivy a dosazování těchto živlů, vlivů do určitých "krabiček", aby z toho mohli vycházet smysluplné obrazy. Obrazy o tom, co dotyčnému člověku chybí či přebývá. S tím dnešní "věda" nemá srovnání. Proč? Protože dříve a v současné čínské medicíně se stále hledí na CELEK. Může snad být člověk oddělen od přírodních zákonů? Nemůže. Je psychika, to jest emoční, mentální těla víc než tělo fyzické, nebo než astrální vlivy, energie rodu, rodiny či energie větších celků (kolektivní nevědomí) ? Není: Vše má vliv. Když je tvor - člověk smutný, hledá se příčina. Je to víc v traumatu z dětství, nějaké ústrky, nespravedlnost, nebo protože má zahleněné plíce nebo protože se nehýbe a má sevřený hrudník. A co jeho dýchání, je povrchní či hluboké? Nebo snad takový "úder" přichází zcela odjinud, třeba ze suchého prostředí?

A o tom to celé je. Nehledat problém, tam kde ho vidíme očima (třeba přes mikroskop). Člověk je multidimenzionální bytost, která se nevejde do Petriho misky. Naštěstí :-)



Při pohledu na běžně používaný čínský pentagram je vidět různé souvislosti mezi prvky, elementy čili živly. Tyto živlové vládnou naším životem napříč planetou Zemí (možná i jinde). A v jejich "péči" je vše.

Na úrovni lidského života sledujeme vztahy orgánů mezi sebou, chutě, které jsou prospěšné či nikoli pro určitý obraz (sestavu projevů sloužících k popisu procesu pozorovaného jednotlivce :-)) ). Hledáme souvislost mezi orgánem, dráhou a příslušnými tělesnými projevy nebo tkáněmi. A pak?

Pak přijde to druhé. Postavit z toho nějaký postup, který dává smysl, řekněme logiku postupů. Je tedy jasně vidět, že svět očima TČM není zdaleka o intuici či nějakému stahování in-formací "shora". I když... k tomu se nakonec každý diagnostik či terapeut čili "zkoumálek" dostane. Čím déle se člověk něčím zabývá, tím více jde do hloubky, výšky a šířky. Do dalších rozměrů, dimenzí. Přestává být pouhým nástrojem konceptů. A to je cesta k mistrovství v jakémkoli lidském počínání. Šutr se posléze stává krystalem.




DŘEVO je....

...strom, květina, prkno, laťka... hlavně něco roste jako z VODY (mrkni na pentagram - voda vyživuje dřevo).

U mě i tebe člověku je jednak období od zrození do nějakých 10 let života. Ale rovněž je to v širším pohledu start v podnikání, velké tvůrčí vize, které rychle naplňujeme. Velká kreativita. V přírodě jsou to klíčky, které jsou takovou Velkou kreací, a ty právě pomáhají ochladit a i vyživit "jarní" rozdivočelá játra.

Vzorem takového člověka zrozeného ve Dřevu je vyšší štíhlá, šlachovitá postava s podlouhlým obličejem, širokými rameny a hubenějšími končetinami. Vcelku se svižně pohybuje.

Pod vládou dřeva se ve fyzickém těle manifestují Játra, Žlučník, šlachy, nehty, oči, vlasy...


A v dobrém rozvržení "dřevěných" energií je jejich nositel LASKAVÝ, SHOVÍVAVÝ. Ale, v negativní verzi je to KŘIKLOUN, AGRESOR, VZTEKLOUN, zkrátka emoční bomba na nohách :-) Takovému šéfovi či muži se raději dnes vyhni !

Když je energie Jater a Žlučníku vyrovnaná, umí člověk říct jasné "NE, DOST" a všichni vědí, že to vyjadřuje upřímně, bez herecké okázalosti.


Přeju každému z nás, aby tuto sluneční energii "třetí úrovně, třetí čakry, solaru" měl dobře nabitou v té pozitivní variantě. Pak vím, kde jsou moje hranice a kde už je někdo překračuje. V opačném případě, když to přeženu, překračuju hranice někomu jinému "já" :-) A to často vede ke konfliktu. A to je velmi "dřevěná" energie :-)


Ucelené informace o živlech a jak s nimi v praxi naložit najdeš v našem Klubu Altaňanů.