Pět živlů v TČM - dnes o ZEMI


Proč Země ?

Minule jsem naznačil, jak mohl vzniknout taoistický koncept lidského světa.

Dnes se pojďme podívat, co charakterizuje živel oheň na naší lidské cestě...


úvod do živlové tématiky


Na růžici - pentagramu živlů je vidět, že v pravotočivém pohybu je živel Země střídán Kovem.


Co to v praxi znamená?



  • že je Země živena Ohněm (oheň vytváří popel), jinak řečeno Matka živí dítě, Oheň stimuluje Zemi

  • dále Země stimuluje Kov, obrazně i skutečně zhutněním země, zeminy, popela vzniká Kov (ruda v zemi).

  • a v rámci kontrolního cyklu, přes prvky, je Babička (děda) Dřevěný element, který často stagnující Zemi omezuje - trochu svými kořeny načechrává půdu (je vidět, jak prarodiče mají dobrý vliv na vnoučata)

  • stejně tak proti směru Země je takové "sedativum" svých rodičů, "zklidňuje" svým působením Oheň (vezmu popel a tím hasím oheň). Aby bylo jasno, ne vždy se rodiče nechají svými ratolestmi "zklidnit", spíš se nechají vytočit, ale skutečností zůstává, že dětičky umějí slušně rodiče vysát - energeticky i od peněz, což je v podstatě to samé :-).



Zemský prvek, živel vládne tradičně v mezidobí mezi ostatními čtyřmi prvky, a taktéž samostatně v období pozdního léta, babího léta, je z japonštiny tzv. období DOJO, které je předělem jako předsíň a ostatní místnosti domu. Odcházející léto mezi 27. červencem a 17. srpnem. Touhle dobou již zemědělec na plné obrátky sklízí to, co silný letní Yang vytáhl do výšky a šířky a umožnil dozrát.

V těle vládne dráha Tří ohřívačů, které nejsou známým orgánem pro západní školskou medicínu. Ovšem čínský mudrc zná, že trup je právě tím "orgánem", kde se odehrává termodynamická výměna. Ohřívače jsou v hrudi, břiše a podbřišku. Jsou úzce spjaty s lymfatickým systémem a se štítnou žlázou, které je dle současných znalostí zodpovědná za termoregulaci, váhový balanc, imunitu či dokonce je spoluautorem paměťových buněk. Právě přes tyto ohřívače můžeme termoregulaci, lymfatický okruh i metabolismus velmi zásadně ovlivňovat - ladit.


ZEMĚ...

Yangová energie klesá a přeměňuje se v energii Yinovou. Dny jsou ještě teplé, již zkracují - soumrak nastává dříve, rána bývají chladná a vlhká, sluneční radiace neproniká již takovou intenzitou na Zemi. Tahle síla je však ULOŽENA V ZEMSKÝCH PLODECH. HLavně v kulatých. Taková arónie - černý jařáb dokáže zázraky. No a co ostružina :-).

Barva je vhodná do oranžova a žluta, tak jako slábnoucí sluneční svit. Ale neohlížejme se jan na barvu, ale hlavně na sezónní zeleninu a ovoce, které jsou zásobárna fotonové energie slunce i hvězd jako rajčata, papriky, dýně, cukety, lilky, meruňky, švestky, melouny, zelí nebo kapusty.

A v člověčím životě se nejvíce projevuje mezi 30. až 40. rokem. Již umíme (měli bychom umět) zužitkovat zkušenosti, naše duše i ego něco již prožily.

Tento věk je znakem stability, kdy již má být patřičně dozrálá pátá čakra, která souvisí s komunikací a zpěvem. Tomu se určitě každý den věnujte - pobrukujte, zanotujte - ladíte tím právě výše zmíněnou štítnici a krk. Země nám dává maximální výživu na fyzické, emoční i spirituální rovině. Pozor jen, aby se ze stability naším ulpíváním nestala stagnace, jenž vede k obezitě, zpomalení toku energie jako v těle, tak ve společnosti, firmě atd...


A jak poznáme človíčka, který má tenhle element - živel v silné převaze?

Mívá kulatou hlavu, široké čelisti, je to takový stavebník, zedník. Tenhle človík je spasitel, všechny zachraňuje, je typická matka tereza nebo matka pluku. Dosti často jsou to ti známí terapeuti, někteří z nich páchají stále dobro :-) Je to typický urovnávač sporů - všechno diplomaticky vyžehlí - takové si vezmi do podnikání jako komunikátora.

A když se parta nebo rodinka chystá na výlet, má již připravené svačiny, je to takřka dokonalé :-)))

Bacha na něj - ví přesně, co potřebuješ, ale vyváží to humorným, klidným a veselým způsobem. Je to sympatický manipulant, ani si toho dlouho nevšimneš. "Dám ti pět knedlíčků, ano, tři jsou málo, seš velkej kluk".

Orgány pod vládou Země jsou slezina (slinivka) a žaludek, tedy hlavní střed metabolismu v těle. Často se takový "zemský" červ probíjí spleeny (angl . slezina), to jest různými formami zadržování energií, které neumí pouštět. Tak potom klepe prsty, jde se přejídat nebo si píská a zpívá. Stagnaci je potřeba protřepat :-). V dobré kondici má zemský prvek zdravý úsudek, je racionální, v té zhoršené je zádumčivý, bez schopnosti se zařadit, nebo snad i pod mostem bez domova...



Užijme si dary pozdního léta a nastávajícího zrání. Ať se daří dožínky, všechny ty oslavy, které souvisí s hojností :-)


Ucelené informace o živlech a jak s nimi v praxi naložit najdeš v našem Klubu Altaňanů.