radosti a přínosy AKUPUNKTURY

" Vědění bychom měli nahradit moudrostí,
tím všechny starosti zmizí.
Touha chápat vše jen rozumem moudrost zažene. "
                               Lao c'


akupunktura..... 
záhadné slovo, které není až tak historické, ovšem ten skutečný prožitek vlastního těla a žití přes tisíce různých bodů a míst na fyzickém těle se nachází tisíce let zpátky.

Přichází k nám z oblasti šamanismu. Dříve se věřilo, že člověk může být napaden "zlým duchem". I dnes může být kolem tisíce zlých duchů... někdy je to pomluva, jindy jiná špatná forma myšlení, někdy strach nebo egregor nějakého společenského režimu.
 
A co s těmi zlobry v těle, čili v celkovém systému člověka udělat, jak je vyhnat, aby se dotyčný uzdravil? 
Jedna z možností je otevřít, navrtat otvůrky do těla, kterými toho negativního ducha vyženeme. To je vcelku logické - někudy podobně se tam dostal, tak takto taky odejde :-)
Šamani, léčitelé takto odjakživa působili na sebe, hledali v sobě posílení skrytých sil, schopností a pak toto umění předávají i ostatnímu světu. 
Tak je to dodnes.

Je pravděpodobné, že dřívější techniky nebyly takové akurátní, kdy máme k dispozici přesně vytvořené jehličky v přesné délce i tloušťce. Například 20/0,20 znamená délka 20 mm a síla, tloušťka dvě desetiny milimetru. Vidím tu historii spíš za pomoci třísek, kovových třísek před použitím ještě desinfikovaných a současně rozžhavených ohněm. 

Však také původní název pro čínskou medicínu je KOV A OHEŇ. Zhen Jiu (čti čen tiou).
Zhen je kovová jehla, Jiu je pálit:

zhen kov jehlapngjiu palitipng

Dnešní uměle vytvořený termín je evidentně z latiny: acu - jehla, punktu - bod, nebo akupresura jehla a tlak, což je úplný nesmysl. 

A jaký je mechanismus akupunkturního ošetření, stimulace ?

Když se po početí našeho tělíčka začnou geometrickou řadou množit buňky, přichází dle "vyšších" plánů spouštěč, když tento shluk buněk -- blastula, zárodečný list vytvoří takovou vtlačeninu, vchlípeninu, která pak na ultrazvuku ukazuje, že se nám vytvořil další orgánek.

V místě, kde se to stane, zůstává jizvička, takový paměťový záznam, o tomto skutku. 

Když se pak tělo celé vyklube z maminy ven, jsou všude pod povrchem křížem krážem vytvořené záznamy - jizvičky po těchto aktivitách, kterým říkáme meridiány. Akupunkturní dráhy.
Mají ji všichni obratlovci, člověk, kůň, slepice, pstruh i plazi.

Prostřednictvím těchto drah - meridiánů a různě umístěných bodů můžeme působit zpětně na vzniklé orgány v těle podobně jako to umí homeopatie. Stejné stejným. Stimulujeme "starou" jizvičku novou nepatrnou jizvičkou - vpichem aku jehly. Nebo také moxováním pelyňkovou moxou. To je horká pelyňková tyčinka, kterou se zahřívají aku body nebo celá reflexní místa. 

Touto časově omezenou stimulací se přivádí tělo a jeho záznamy do situace, kdy si vzpomíná na starou jizvu při tvorbě orgánu. Nyní ji jehlička znovu přivede z dálky (relativně oproti hluboce uloženému orgánu) ke vzpomínce, a tělo spustí vlastní léčení na vyhojení staré jizvy, která vznikla třeba ve třetím měsíci těhotenství.
Tělo reaguje na provokaci staré jizvy, traumatu, bolesti léčivou, ladivou, harmonizující energií. A to podle vzoru: JE TU STARÁ JIZVA V ORGÁNU, nikoli JE TU NOVÁ JIZVA NA KŮŽI OD JEHLY :-)

Tento klidně i jeden vpich jehličky vyvolává hluboké léčení na orgánové struktuře. Můžeme říci, že jsme podobně jako v homeopatii reaktivovali staré NEZHOJENÉ ZÁZNAMY. A voláme tělo: "VZPOMEŇ SI A VYLEČ SE".

Aku vpich znovu oživuje starý mechanismus, různé body na meridiánech jsou buď lokálního působení v blízkosti "záznamu", jiné působí jako "dálkové ovládání" např. z koncových bodů na rukou či nohou. A ještě je vše báječně provázané, že často působíme bodem na jedné dráze na orgány příslušící k dráze jiné. Do toho vezměme ještě nekonečné možnosti kombinací bodů a to je

AKUPUNKTURA, TAK JAK JI DNES POUŽÍVÁME NA CESTĚ KE ZDRAVÍ - KE ZDROJI.


Jak kouzelně jednoduché, že ?

Pro současné chápání jsou aku dráhy spojnicemi jednotlivých "dráždivých bodů". Body na drahách působíme jak na celý průběh dráhy, tak na orgány, jak jsem výše zmínil, i na mnohé orgány "odjinud".

V drahách proudí energie - Qi. Odkud a proč zrovna tam odtud ?

Drahami proudí energie Qi s kvalitou více yin či yang. Je šest základních "yinových" drah a šest "yangových". Vždy jich šest vede skrze ruce a šest nohama.

Většinou se uvádí, že první drahou je dráha Plic, které se jako první vyvíjejí u nového človíčka.
Ta předává Qi - energii dráze Tlustého střeva a takto to pokračuje po dvou hodinách celý den, celý rok, celý život. Žádné přeskakování, pěkně pravidelně.

Pro zajímavost mají naše těla ještě osm mimořádných drah, stovky mimořádných bodů mimodráhových, pak se využívají také body v místě bolesti... tenhle koktejl je akupunktura.

Aby se takový koktejl mohl smysluplně použít, je třeba o člověku vědět informace, které praktika TČM navedou ke vhodné sestavě vpichů.
K tomu slouží DOTAZOVÁNÍ, POZOROVÁNÍ, VČETNĚ PULZU A JAZYKA. Asi tak hodinka času.

Do toho uvažujme, že když chceme určitý oslabenou dráhu nebo orgán posílit, použijeme jinou techniku, než když potřebujeme energii vypustit nebo přelít do dráhy jiné.

To je také akupunktura.

Proto uvažovat, že lze použít body dle nějaké příručky, která ukazuje na co který bod je, ja představa chatrná.

Chce trochu studií a trochu praxe. Stačí deset, dvacet i více let, nejlépe celý život.

Je velkou škodou, že se naše rodiny, školství, média zaobírají vším možným, jen ne znalostí vlastního těla a souvislostí mezi světem hmotných, který hmatáme a vidíme a mezi tím, který nás přesahuje a který je velký tak, jako vesmír. Sem spadají emoce, myšlení, energie, astrální úrovně....

možná proto, že je lepší udržovat lidstvo v temnotě a omezenosti a pak si na tom vytvořit byznys na ovládání a zneužívání bytostí ? Sám/a si odpověz...


V brzké budoucnosti na přelomu roku připravuju kurz
SAMOUZDRAVENÍ za pomoci REFLEXNÍCH TECHNIK A MOXOVÁNÍ AKU BODŮ.

Kurz je částečně on-line a částečně živý. Těším se na něj. Vše se dozvíš známými cestami :-)



Přeju krásný a barevný čas doby říje.
jsh


tradicni-cinska-medicina-cteni-z-jazyka-akupunktura-bylinkyjpg