SPIRULINA JE DO SPIRÁLY ?

"Zelená je jaro, vzlet, nastal čas, aby ses zved.

Uvolni ty staré boly, strachy i ty karamboly.

Slunce vlévá sílu do žil, pojď se čistit, by ses dožil…

by ses dostal do své síly, vystoupil již nad své stíny :-)"



 


Je to tak. Tahle jednobuněčná řasa žijící v teplých zásaditých sladkých vodách vytváří velké kolonie spirálovitého tvaru, velké plovoucí zahrady Původní obyvatelé Mexika - Aztékové ji nazývali "zelená pěna" tecuitlatl.


Pro jejich v podstatě vegetariánské společenství byla tahle řasa jednou ze základní výživy. Stejně tak později v 70. letech 20. století zjistili badatelé pěstování řasy u afrických kmenů. Zase tam sbírali tuhle zelenou pěnu a dělali z ní koláče a prodávali na trhu.


Obsahuje také modré barvivo fytocyanin, proto má modrozelený nádech. Tělo spiruliny je miniaturní, kolem 0,5 mm, což je ovšem mezi řasami obr, a to ji dělá našemu oku viditelnou.


Téměř 3/4 její váhy tvoří bílkoviny, vyvážená skladba aminokyselin. Pro zajímavost cca 3x více než ve stejném objemu hovězího masa. Pak přichází k vyjmenování vitamíny, minerály, enzymy, sacharidy (cukry)... Nabízí nám hojnost vit. B12. Je velmi dobře stravitelná - svou velmi tenkou buněčnou stěnou jsou živiny pro nás velmi přístupné.

Osídluje vody s vyšší slaností a alkalitou, kolem 8 -11 pH, což vypadá jako louh. Tyto vody potřebuje teplé mezi 32 až 45 °C. Zvládne i 60 stupňovou teplotu ! Takto je odolná při zpracování na vyšší teploty a i méně šetrným zpracováním vytvořený prášek či tablety o živiny nepřichází.


Dnes jsou známa 4 přirozená alkalická naleziště - jezera, kde se také řasa pěstuje: vysychající Čadské v Čadu, mexické Texcoco, keňské Turkana a Nakuru."Samozřejmě" se také pěstuje - v Číně uměle a odtud pochází kvalitní druhy :-).



Tahle "altaňanská" pochoutka obsahuje všechny esenciální (které si nedokážeme vytvořit v těle) a téměř všechny neesenciální kyseliny, které známe.

Jejich obsah je tak vysoký, že ani ten nejveganštější vegan nemusí mít obavy, že se mu těchto základních stavebních kamenů nedostává. Přežije tedy hravě i bez oběti rituálně zabitého býložravce nebo dokonce šelmy či ryby :-)


Jestli se ti tahle kráska zamlouvá k snědku, můžeš se podívat na další povídání tady:


ZELENÉ LAHŮDKY



Trvalé slevy na zboží, které v Centru Altán používáme a taky předáváme dále si můžeš užít

jako člen KLUBu ALTAŇANŮ.


ALTAŇANÉ


Přeju všem krásný skoro jarní pocit :-)


jsh