VĚDOMÁ PÉČE o svůj život, zdraví...

Co je to vědomá péče?

To je když:

  • nežiju nevědomě, tedy žiju vědomě, vím o sobě, vnímám kvality své osobnosti

  • znám svůj zdravotní stav, o který pečuju - když už mě něco trápí, tak to neodkládám na někdy

  • naopak průběžně hledám cesty, způsoby, jak svou vitalitu, kvalitní spánek, dobrou náladu, radostné vztahy s okolím udržovat, pečovat o ně..

  • a to pobytem a pohybem na čerstvém zdravém vzduchu

  • dechovými cvičeními

  • pramenitou čerstvou vodou

  • co nejčistší zdravou a vyváženou stravou

  • dostatkem času a prostoru pro zklidnění a vnímání sebe sama, meditacemi

  • pobytem ve zdravých budovách, kde se dá větrat okny, nikoli jen klimatizací

  • obklopováním se lidmi, kteří spíše září štěstím, radostí a energií, než pocitem zbytečnosti, snížené sebeúcty, únavou či naštvaností

  • elektroniku používám jen pro "důležité" věci, ne pro bezmyšlenkovité surfování po internetu či dlouhými telefonáty o ..., umím ty "robůtky" vypínat - letadlo, off apod., event. práci na pc či telefonu v noci (narušuje cirkadiánní rytmus CNS)

  • tedy celková péče o imunitu, o štít organismu má více aspektů

  • přidejme si pravidelnou péči východních umění, kam patří dotekové techniky s přesahem do všech sfér člověka (tělesné, mentální, emoční, energetické, éterické......): masáže, akupresura, reflexní terapie, akupunktura, cvičení Qi Gong, bylinky, Tantra.....


Tady zmíním pro srovnání `moderní" západní model péče, který se nazývá prevence. Ten je podle mého pocitu silně zavádějící, neboť se soustřeďuje na nějakou blížící se celopopulační chorobu, před kterou se stále musíme chránit.

Říká se tomu prevence.


A to je dle odborných pramenů soubor opatření, jejichž cílem je zabránit vzniku nějakého jevu, situace, například určité nemoci. Například očkování je prevencí proti vzniku příslušného onemocnění.

A spadají sem screeningy, hadice do žaludku, střev, rentgenové snímky...


Toliko z rejstříku moderních postupů, který však nejsou péčí ve smyslu:

MÁM SE RÁD/A, A PROTO ŽIVOT, KAM SPADÁ TAKÉ FYZICKÉ TĚLO

PROŽÍVÁM "POKUD MOŽNO" CO NEJVĚDOMĚJI.




Jaká šíře je tradiční cesta čínských mudrců, která se vyvíjela po tisíce let a stále se vyvíjí?

Základem je sdělení člověka hledajícího pomoc o svých potřebách, anomáliích, bolestech, což spadá dobře pod známý pojem ANAMNÉZA.

Sem patří úrazy, traumata, operace, amalgánové výplně, očkování či v nesposlední řadě pobírání antibiotik.

V první řadě základním modulem je DIAGNOSTIKA. Ta není za pomocí krevních testů, rentgenů, či výtěrů z krku, kdy se hledá patřičný patogen nebo hrbolek v dutinách.

Jedná se o posouzení celkového prospívání člověka, pozorováním těla, pohybů, okrsků kůže, očí, obličeje, způsobu vyjadřování, mluvy, gestikulace, a známého pozorování JAZYKA a PULZU.

Z jazyku a pulzu zkušený praktik TČM odečítá, jakou energií oplývají orgány, jestli někde v těle převládá chlad či horko, zda jsou přítomny "škodlivé energie - Qi", které nejsou to samé jako je bacily či plísně. Jedná o takzvané rozvraceče jako VÍTR, CHLAD, HORKO, VLHKO, SUCHO.

Tohle vše dokáže sdělit barva jazyka, kůže, tvar jazyka, rýhy, otisky a také varianty povlaku jazyka od bílého přes žlutý až k chybějícímu.

Vše se pak porovnává v rámci DIFERENCIONÁLNÍ DIAGNOSTIKY - co je víc venku či uvnitř, nahoře/dole, teplo/chlad, vlhko/sucho...

Nezbytná součást diagnostického protokolu je DESATERO OTÁZEK, kde příchozí odpovídá na dotazy od hlavy až k patě ohledně svého těla a taky emocí, rodiny, dětství atd.

Tyto sběry dat slouží k informaci o stavu Qi (energie) v orgánech i celkovém organismu, stavu tekutin, tzv. yinových složek, kam spadá také krev. Dále o vývoji, o procesu, který bytost přivedl až k nám do Centra Altán.




Co dál ?

Zopakujme si, že hlavním modelem zdraví v TČM je plynulý pohyb Qi/energie v meridiánech, akupunkturních drahách. Tomu tradiční mudrc, nikoli Mudr., říká zdraví. Je pravdou, že v takovém případě ani člověk nevyhledává zdravotnickou pomoc, cítí se "hepy" a je v plné síle, invenci, nadšení životem atd.


Jednoduše řečeno: KDO MÁ O SEBE ZÁJEM, NENÍ SEBESTŘEDNÝ EGOISTA, ALE ČLOVĚK SE ZDRAVÝM PŘÍSTUPEM K ŽIVOTU. NEBOŤ Z POHLEDU JEDNOTÍCÍHO (VŠICHNI JSME JEDNO, JSEM SOUČÁSTÍ VŠEHO A ONO JE SOUČÁSTÍ MĚ) TO ZNAMENÁ, ŽE

JAK SE CHOVÁM K SOBĚ, TAK SE CHOVÁM K OKOLÍ

A PODOBNĚ SE OKOLÍ CHOVÁ KE MNĚ


Jestli se podceňuju, tak navenek se to projeví v mém chování, jestli někomu pomáhám a on o to ani nestojí, opět se to vrátí jako bumerang, jestli mám v sobě nenávist a posílám někam zbraně, tak se mi to vrací ve formě války.

CÍTÍM-LI SE V LÁSCE A ÚCTĚ JAKO SUVERÉNNÍ SVOBODNÁ BYTOST, TAK SE TATO ENERGIE ROZLÉVÁ TAKTÉŽ DO CELÉHO VESMÍRU.

"CO ZASÉVÁŠ, TO SKLÍZÍŠ"